Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg, ofwel het centrale zenuwstelsel. Het is een chronische ziekte die zich vaak al op jonge leeftijd openbaart. MS komt vaker voor in koude dan in warme landen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Veel voorkomende klachten en verschijnselen zijn: moeheid, verminderd gezichtsvermogen, verlies van kracht in armen of benen, en verminderde controle over de blaas.

De ziekte heeft een onvoorspelbaar verloop. De precieze oorzaak van de ziekte kent men nog niet en er bestaat nog geen genezende behandeling. Toch is er vooral de laatste twintig jaar op verschillende terreinen vooruitgang geboekt. Daar hebben ook de MS-patiëntenverenigingen in vele landen aan bijgedragen.


Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De fysiotherapeut heeft verstand van bewegen. Problemen met uw balans, houding, spierkracht, coördinatie en conditie worden aangepakt. Fysiotherapie helpt om beter te kunnen lopen, traplopen en fietsen. Het is aan te raden om voldoende te bewegen ook als  u MS heeft. 


Informatie op internet: